Takaful Medical Card AIA Menu

All items for January, 2013

Permalink:

Cara Menghapuskan Hutang

Bagaimana jika anda meninggal dunia sebelum sempat menjelaskan hutang-hutang anda? Nak suruh keluarga anda selesaikan? Sedangkan mereka pun ada hutang yang perlu mereka sendiri selesaikan inikan pula hutang-hutang anda? Jadi bagaimana untuk memastikan jika anda meninggal dunia dalam keadaaan tiba-tiba keluarga anda dapat sempurnakan segala hutang anda?

Insurans sahaja yang dapat menyelesaikannya. 013-3759889 (Firuz)

  • Thanks for leaving a comment, please keep it clean. HTML allowed is strong, code and a href.

Permalink:

Jawapan Untuk Suami Yang Tercinta

Kadang kadang aku menerima jawapan ini apabila menerangkan betapa pentingnya insurans untuk diberikan kepada balu dan keluarga jika si suami meninggal dunia secara tiba-tiba..

Antara jawapan ialah :
1. Saya berserah pada qada’ dan qadar’
2. Saya belum rasa nak mati lagi
3. Saya akan berpesan suruh isteri saya kahwin lain jika saya meninggal dunia
4. Tak mengapa, isteri saya akan keluar bekerja untuk menampung kehidupannya.
5. Saya dah ada insurans company…
6. Saya nak balik bincang dengan isteri..

Ni jawapan aku kepada si suami yang rasa cool, banyak duit, rasa power, rasa bagus sangat, dan yang paling aku tak suka ialah suami yang tidak bertanggungjawab (sori aku bengang ngan si suami yang rasa hebat macam ni) Dan jawapan-jawapan ini adalah untuk menimbulkan kesedaran dan bukannya untuk menghina..

Jawapan soalan no.1:
En suami yang hebat, memang betul setiap kehidupan kita sejak dilahirkan di bumi ini, telah ditentukan qada’ dan qadar’ dan begitu juga tempat dimana berlakunya kematian kita pun telah ditentukan. (Disini aku cakap tempat ye..bukan bila nak mati). Jadi En suami yang hebat, kalau u taknak ambil insurans pada hari ini pun aku tak kisah,dan aku pun bukannya jenis yang akan terhegeh2 untuk memaksa u. It’s your choice. sebab u hanya berserah pada qada’ dan qadar.. tetapi En Suami, apa pula qada’ dan qadar pada keluarga u? Adakah pada masa ini, keluarga u boleh hidup serba cukup dan setelah kematian u, kehidupan keluarga u akan menjadi tidak cukup?kalau u boleh senaraikan segala harta yang u akan tinggalkan pada keluarga u sekarang then i akan terus berjalan keluar dari appoinment kita ini. adakah qada’ dan qadar itu hanya berserah SEPENUHNYA pada Allah yang satu, atau u mempunyai pilihan dimana u boleh mengubahnya pada masa sekarang dan kemudiannya berserah pada qada’ dan qadar..

Jawapan soalan no.2:
En suami..sedangkan Malaikat hamba Allah yang paling taat pun tidak mengetahui bilakah manusia akan mati..macam mana u boleh stopkan malaikat datang mencabut nyawa u sekejap lagi apabila ajal u sedang tiba..En Suami memang power dan hebat ( so aku salam terus blah dari situ.. sebab no use berdialog dengan orang yang baghal macam ni)

Jawapan soalan no.3:
En suami…bagus tu bro nak suruh isteri u berkahwin lain.. Tetapi bro.. apa karakter yang bro suruh isteri bro cari pada suami yang baru tu.. Rasa-rasa bro lah kan…kalau bro sekrang ini bujang..dan bro ada berjumpa dengan seorang janda anak 4 yang berumur 46 yang tidak mempunyai harta.. Bro nak kahwin tak ngan janda tu?Pastu kan bro, bro rasa bro boleh ke jaga anak-anak janda tu? So bro..logik tak situasi ini berlaku pada isteri bro bila bro dah takda nanti?Lagi satu kan bro..kalau ada sepuluh orang janda kat kawasan rumah bro sekarang ini, rasa-rasanya lah kan, berapa orang daripada janda-janda itu akan berkahwin?

Jawapan soalan no.4:
En suami..pada pendapat u lah kan..berapa syarikat yang akan ambil isteri u bekerja jika umur isteri u ialah 40 tahun? dan apakah pekerjaan isteri u yang u rasa mereka akan berikan? Ok aku faham, isteri u bekas pelajar master dan PHD..u rasa lahkan, kalau isteri u dah tak bekerja dah lebih dari 5, 8, 10 tahun..syarikat mana akan berikan isteri u pekerjaan?

Jawapan soalan no.5:
(Ini jawapan yang paling best)..En suami..u rasa berapa syarikat u akan berikan pampasan pada keluarga u? Memang betul u akan dapat RM100,000.. Tetapi u jangan lupa En Suami, bukan u yang membayar insurans u tu tetapi syarikat u yang bayarkan.Jadi syarikat u ada hak untuk dapatkan semua duit itu bukan family u.. Lagipun dalam senarai penerima wang itu adalah 100% company u, bukannya family u pun.Family u berlawan dengan mahkamah mengenai pampasan itu 10 tahun pun takkan menang.. So u rasa berapa saguhati yang company u akan berikan pada family u? RM 5-10k?

Jawapan soalan no.6:
En suami..memang betul kadang-kadang kita memang perlu berbincang dengan pasangan kita..dan ini dinamakan hubungan sesama pasangan, bantu membantu..So En Suami..jika u sedang berjalan ke kereta u di shopping complex..tiba-tiba ada sebuah kereta dipandu laju hendak melanggar isteri u, u akan tanya isteri u tak “nak saya tarik ke..atau nak saya tolak?”.. En suami…saya setuju dengan cara u nak tanya isteri u dan saya takkan halang..Jadi en suami..bahagian yang mana yang u nak bincang dengan isteri u?

  • Thanks for leaving a comment, please keep it clean. HTML allowed is strong, code and a href.