Takaful Medical Card AIA Menu

All items for February, 2013

Permalink:

Pening Betul Nak Ambil Insurans, Ada Yang Mahal Ada Yang Murah

Kadang kadang ada dikalangan pelanggan ataupun orang ramai tidak mengetahui apa yang mereka bayar sebenarnya untuk ada insurans. Bila ditanya dah ada medical card? Jawapan biasa didengar dah ada.. Pastu bila ditunjuk medical yang macam ni ke bang? cakap takda pun dapat macam tu.. Tanya balik berapa ringgit bayar sebulan? Bayar RM 40 sebulan.. Abang ni biar betul kata medical card tapi bayar RM 40 sebulan plak tu..

Dalam Malaysia ni mana ada medical card harga RM40 bang oii.. tu pampasan je bang.. pampasan untuk kematian atau kemalangan sahaja.. Jangan kata RM 40, Rm 20 pun saya boleh jual kat abang kalau abang nak. Tapi persoalannya disini, adakah itu yang abang cari?

Biar saya cerita satu cerita…

Baru-baru ini, saya ada membuat aktiviti berjumpa dengan orang ramai, dan salah seorangnya ialah Polis. Polis ini datang ke hospital untuk melawat arwah kawannya yang baru sahaja meninggal akibat mengalami kanser prostat. Arwah berumur 24 tahun dan baru sahaja berkahwin 2 bulan. Tetapi apakan daya tuhan lebih menyayangi beliau. Arwah tidak sedar bahawa dia mengalami kanser prostat kerana takut untuk pergi ke hospital swasta jika dikenakan caj yang mahal. Itu alasan yang diberikan oleh arwah kepada rakanya apabila disuruh memeriksa dirinya ketika itu yang mengalami sakit dibahagian kemaluanya..

Akibat tindakan arwah tersebut, kansernya tidak dapat lagi dirawat kerana sudah merebak teruk. Kembali pula kepada soalan saya semula.Adakah insurans yang bernilai RM20 sebulan atau yang bernilai RM 150 sebulan yang abang perlukan pada masa ini? Anda yang menentukan sendiri masa depan kehidupan anda, dan bukanya saya.. Tugas saya adalah sebagai penasihat kewangan dan kesihatan agar diri anda dapat dijaga sepenuhnya.

Ketika saya menulis kandungan ini pun, dah ada 2 orang menelefon saya untuk berjumpa mengenai insurans..

Sekian & Adios

Firuz

013-3759889

  • Thanks for leaving a comment, please keep it clean. HTML allowed is strong, code and a href.