Takaful Medical Card AIA Menu

All items for August, 2013

Permalink:

Bad Debt Good Debt

BAD DEBT & GOOD DEBT..

Walaupun kedua-duanya adalah hutang secara mata kasarnya, tetapi ianya adalah berbeza..Pernahkah anda mendengar kawan-kawan bercakap “Aku nak beli kereta cash, beli rumah cash, beli semua barang cash”?Pernahkan sebab saya pun bercakap benda yang sama.. Tetapi pernah tak dengar kawan-kawan cakp ” Aku nak beli pun berhutang…janji mampu bayar, atau aku hanya mampu beli Gen2 sahaja buat masa ni,tu pun installment”… Mesti pernah dengar juga kan

Ok disini saya kategorikannya sebagai situasi A & B

Situasi A
Ali adalah seorang yang bekerja sebagai engineer disebuah syarikat Oil & Gas dengan bergaji RM 14,000 sebulan, dia mampu membeli sebuah motor cash.. tetapi dia tidak mahu membeli kereta n rumah lagi disebabkan beliau suka bayar cash.. jadi apa yang beliau buat ialah mengumpul gaji beliau tiap2 bulan agar dapat beli barang tanpa berhutang.. Bagus betul Ali ni..

Situasi B
Azim adalah seorang eksekutif pemasaran di sebuah syarikat telekomunikasi dan bergaji RM 3,500 sebulan.. Dia tidak mampu membeli barang secara cash, tetapi dia mempunyai sebuah rumah berharga RM 300,000 dan sebuah kereta secondhand jenis Gen2.. Jadi disini jika dilihat yang paling akan ada masalah kewangan ialah Azim..

Tetapi bila dia menjalankan Financial Planning untuk dirinya sendiri iaitu pembahagaian dari Gaji beliau

60%- Perbelanjaan
30%- Simpanan
10%- Insurans

Maka dirinya berada dalam keadaaan yang tersusun dan cashflow positif.. berbeza jika dilihat dengan Ali yang membuat lebih dari 30% Simpanan dan COnfirm satu hari nanti akan membeli Rumah n kereta secara CASH yang akan mengakibatkan tiada langsung baki tertinggal..

Jadi siapa kata hutang kita tu tak bagus.. Betul ramai orang cakap mati jangan meninggalkan hutang.. Tapi kalau dah xda LIFE INSURANCE/ TAKAFUL memang la takleh setelkan hutang.. Orang ramai ambil LIFE INSURANCE bernilai Ratus-ratus ribu sebab mereka faham TOOLS untuk tidak meninggalkan hutang. Betul tak?

Free Quote www.takafulmedicalcard.comGood-Bad-Debt1

  • Thanks for leaving a comment, please keep it clean. HTML allowed is strong, code and a href.